SD 2018 är vad SD alltid varit

 
Snart är det val. Det blir mitt första val som jag får rösta i och jag är både förväntansfull och så ledsen. Förväntansfull för att jag kommer kunna få vara med och påverka, ledsen för att jag vet att ett parti som endast gynnar den svenska vita mannen kommer att växa sig ännu större och starkare. Oavsett vad som händer så kommer resultatet bli dåligt. Jag är rädd. Rädd, arg och ledsen.
 
SD säger att det största problemet i samhället är just otrygghet. "Vad bra" tänker säkert vissa, "äntligen ett parti som vill ta tag i otryggheten." En röst på SD kommer INTE lösa det problemet. En röst på SD kommer endast att öka otryggheten. Det kommer göra att kvinnor, HBTQ+-personer och invandrare blir ännu räddare och känner sig ännu mer otrygga. SD är ett parti fullt av rasism, sexism och homofobi. SD 2018 är vad SD alltid varit, kanske bara bättre maskerade och normaliserade. Runt om i landet finns partimedlemmar som säger att "svenskar är vita och har svenska föräldrar". I hela SD finns de som hoppat av SD för att gå med i Alternativ för Sverige eller som delar, säger och gör rasistiska saker. SD är inte ett alternativ för Sverige. SD kan INTE förbättra för någon annan en den som redan har det bra, det vill säga den svenska vita cis-mannen.
 
Det är snart val. Ta vara på din röst, den är viktigare än vad du tror. Vet du inte vad du ska rösta på? Läs på! Gå till valstugorna i din stad, prata politik med dina kompisar, gör valkompassen och läs på om det parti som du matchar bäst med. Se debatter, läs intervjuer och ta ditt jäkla ansvar. Låt inte ett parti med en sådan hemsk människosyn som SD få växa sig större eller starkare. Våga visa att Sverige inte är ett land som tillåter något sådant. Våga visa att kärlek och medmänsklighet alltid vinner. 
 
Man MÅSTE rösta. Alla KAN rösta. Det finns inga undanflykter. Dessutom, om du inte röstar så har du ingen rätt att klaga, precis som IJustWantToBeCool så bra sa det till förra valet.

All kärlek är bra kärlek

Jag kommer aldrig att behöva vara rädd. Jag kommer aldrig behöva vara rädd för att visa mig med den som jag älskar, vill ha sex med eller är kär i. Jag kommer aldrig behöva förklara mig, bli ifrågasatt, bli ropad efter, bli hatad, förlöjligad eller hotad. Ingenstans i världen är min sexualitet ett brott och aldrig behöver jag vara rädd för att bli felkönad eller lämnad av personer i min närhet.
Jag är heterosexuell cis-kvinna och jag är så jävla privilegierad på grund av detta.
 
För HBTQ+-personer är hat, hot, utfrysning, våld, ifrågasättning, negativa kommentarer och psykisk ohälsa vardag. De får utstå sådant som ingen människa ska behöva utstå. Därför är det så otroligt viktigt att vi ALLA tar den här kampen, ALLTID. Även när färgerna från Pride har försvunnit från profilbilder och affärernas reklamaffischer så måste man fortsätta kampen för en värld där alla får älska alla och vara vem hen vill. Säg ifrån när du hör något homo- eller transfobiskt. Låt inte din kompis, släkting, partner eller kollega komma undan med en sådan kommentar. Lyssna på HBTQ+-personer, lär dig av deras berättelser och vifta inte bort vad de har varit med om. Blunda inte för problemet bara för att det inte påverkar dig. Läs på. Lär dig att det inte handlar om dig, det handlar om andra människors RÄTTIGHETER. Sätt dig själv ur perspektiv och försök att tänka dig hur det är att leva med en vardag full av hat. Stå upp för de som inte själva kan göra det.
 
Om några dagar har jag inflyttningsfest. Vill man ge mig en gåva finns det flera organisationer som stöttar och jobbar för att förbättra vardagen för HBTQ+-personer. Två organisationer som går att skänka en valfri summa till är RFSL (länk) och Transammans (länk) (längst ner på hemsidan finns ett Swish-nummer).
All kärlek är bra kärlek.
 

Om distansförhållandeVi skulle ha flyttat ihop i höst men istället flyttar vi längre ifrån varandra. Det känns skrämmande, spännande, nervöst, läskigt, nytt och ledsamt. Tänk att inte längre nästan varje natt få somna på hans bröst eller tätt mot hans rygg. Att inte få vakna upp med gröna ögon varje dag eller reta honom för hans norrländska dialekt. En dialekt som säkert kommer bli värre nu eftersom han flyttar dit igen. 

Jag börjar tveka ibland, tveka på att vår kärlek kommer klara det här. Är den tillräckligt stark? Jag är rädd men också nyfiken. Det kan bli spännande, det kan bli okej, det kan bli hemskt men vi KOMMER att klara det. Vår kärlek är tillräckligt stark. Vår vänskap är tillräckligt stark. Vi är pusselbitar som behöver varandra för vem annars står ut med min dialekt eller alla hans sånger om våra katter? Vem annars ska kunna skratta åt samma saker som vi skrattar åt, lova på Evelynes prick i pannan eller bråka om vad olika saker heter (för det heter ju faktiskt SÖMNGRUS och inte sov!) 

På 60 mil ifrån varandra ska vi leva våra liv och sakna varandra. På 60 mil ifrån varandra ska vi älska och ta hand om varandra. På 60 mil ifrån varandra ska vår kärlek bara växa sig starkare och starkare och jag ska få fler dialektala ord att reta honom för.
Rebecca Stråhle-Wolke, -96a. Från Mullsjö och gillar Kent, språk, sweet chili & tvättbjörnar.
Read the Printed Word!