I en värld byggd av män för männen

Idag den åttonde mars (internationella kvinnodagen för er som missat det) tänker jag på några saker. Jag tänker på hur jag som liten tyckte att filmen Miss secret agent var en rolig film. Huvudrollen som spelas av Sandra Bullock går från att vara polis/spion/agent utan bordsskick och smink till att bli en beauty queen med bra bordsskick, smink och utan svordomar i sitt språk. Vad ledsamt det är att i efterhand inse vilken skitfilm det är. Ytterligare en film där män ska styra och ställa över hur kvinnor ska bete sig och hur de ska se ut. Ytterligare en film där en man ska ta sig rättigheten att bestämma över kvinnan (för ja, det är en man som gör den så kallade förvandlingen av Sandra Bullock). Om jag av någon anledning skulle ha chansen att vinna en skönhetstävling hoppas jag att ingen, och speciellt inte en man, skulle få mig att sluta använda ord som "flöa", sluta gå i mina ljusblå gympaskor eller få mig att sluta äta godis för att jag ska passa in. Precis som jag önskar att Sandra Bullock hade stirrat stint in i den manliga karaktärens ögon och sagt "Jag hjälper dig med det här, försök inte ändra mig mer än vad som krävs för att det här uppdraget ska fungera." Nåväl, förhoppningsvis ser ingen på den filmen längre men det är bara en av tusentals filmer där kvinnor kan styras över.
 
En annan sak jag tänker på är hur skönt det måste vara att vara Jan Guillou. I en lång intervju med en norsk tidning förra året bekymrar han sig över att han inte längre vågar krama kvinnliga bekanta, efter #metoo-rörelsen. Sing hallelujah, fy fan vad skönt att vara Guillou! Att endast ha det bekymret, att man inte vågar krama sina kvinnliga bekanta. Jag hade mer än gärna bara haft den rädslan och det bekymret. Jag ska berätta för dig vad mina och andra kvinnors rädslor handlar om, Guillou. Den handlar om att inte kunna gå hem ensam, inte kunna åka kollektivtrafik, inte jogga i skogen, inte kunna lägga upp bilder på sociala medier och inte ens kunna ha ett förhållande utan att risken finns att vi skadas, våldtas eller mördas. Men det är såklart mest synd om dig, Guillou, för du kan inte längre krama dina kvinnliga bekanta.
 
"I en värld byggd av män för männen" som Jocke Berg sjunger sedan 2005. Kanske en ledsam titel att ha på ett blogginlägg den 8 mars som ska hylla alla kvinnor. Men sanningen ligger där i, vi lever i en värld byggd av män för männen och vi måste gång på gång kämpa oss bort från det. Jag är så imponerad över alla som ständigt orkar, som orkar säga ifrån och som orkar fortsätta kämpa trots allt motstånd de möter. Jag orkar inte alltid och kan istället låta en kommentar komma undan trots att jag har kvinnokraft i generationer bakom mig. Därför vill jag idag hylla alla de som orkar men också de som inte alltid orkar. Vi är starka tillsammans i en värld byggd av män för männen.
 
 
#1 - Felicia Floria

Åååh detta inlägg alltså!!! <3

Svar: ❤❤❤
Rebecca Stråhle-Wolke

#2 - Elaz

Jag tycker ingen ska styra någons liv, utan att oavsett kön eller liknande ska man bestämma över sitt liv. sen tycker jag vi ska lära oss ta hand om våra kvinnor som faktiskt lever farligt där ute i samhällen där det finns mkt svin till män bl.a men nice text :)

Svar: Tack! :)
Rebecca Stråhle-Wolke